Tuinonderhoud

Henk van der Velden – Vrijwilliger Tuinonderhoud

 “Villa Pardoes vroeg me een testimonial te schrijven als vrijwilliger Tuinonderhoud. Om goed beslagen ten ijs te komen greep ik meteen naar het woordenboek. ’n “Dikke Vandaele” heb ik niet maar in een oude “Prisma” Engels-Nederlands stond bij “testimonial”: getuigschrift en huldeblijk.

Om bij het eerste te beginnen; Ik ben destijds via Kees Wolfs ,die met/naast mij in het kerkkoor stond te bassen, benaderd en heb meteen positief gereageerd. Door reorganisaties bij mijn werkgever en het op leeftijd raken van de bij mij inwonende moeder had ik besloten om begin 2004 mijn baan op te zeggen. Dan ben je nog jong en je wilt een zinvolle invulling aan je dagelijkse vrije tijd geven. In eerste instantie was het bij mij dus puur eigenbelang. Maar dan ben je daar, je voelt je thuis en je groene vingers beginnen te tintelen. Je leert andere vrijwilligers/sters kennen en bij iedereen komt dat geweldige gevoel naar boven met zoiets moois bezig te zijn.

Onze tuinploeg van de woensdagmorgen zit prima in elkaar. We kunnen het heel goed met elkaar vinden en zelfs om “hatelijke” opmerkingen wordt hartelijk gelachen; voeg daarbij de boerenwijsheden van Theo Schoenmakers en u begrijpt dat ons bakske koffie goed smaakt. Het is voor geen enkel van ons een “Moet” om daar woensdagmorgens aanwezig te zijn, neen wij beschouwen het als een voorrecht en balen ervan als de weersomstandigheden het niet toelaten om af te reizen. Het fijne van ons vak is dat je na enkele uurtjes meteen ziet wat je gedaan hebt en dat geeft een enorme brok voldoening. Echt, ik en de rest van de ploeg hopen nog lang hun inzet aan de tuin (en eventuele tussendoortjes) te kunnen geven.

De tweede betekenis was “huldeblijk”. Daar kan ik kort over zijn; de hele organisatie en complete vrijwilligersteam zitten daar niet op te wachten maar het geeft wel een fijn gevoel als zo’n gezin met kindje waarvoor het allemaal bedoeld is, na een week zorgeloos genieten, voldaan de Villa verlaat.”